Parochiekerk Sint-Anna

Tekst van Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42665)

Kerk, met omgekeerde oriëntatie, samengesteld uit drie beuken van vier traveeën op vierkante pijlers van bepleisterde baksteen.

Donkere middenbeuk onder een breed zadeldak, op het gewelf (achter de orgelkast) gedateerd 1758; classicistisch, ondanks het gekorniste hoofdgestel, verrijkt met cartouches en bloemmotieven, dat aan de barok herinnert.

Zijbeuken verlicht door vier vensters met zandstenen omlijsting uit de 18de eeuw in de muren van baksteen die misschien later verlengd werden ter omsluiting van de toren.

Hoog en lang koor, voorzien van arduinen vensters naar laat-18de-eeuwse wijze, herbouwd door pastoor J. Van Den Bruel in 1823 (gedenksteen aan de buitenkant van de apsis).

Romaanse toren van ruwe zandsteenblokken nu aan de voorgevelzijde, doch oorspronkelijk opgetrokken op de koortravee; sporen van de koorarcade en van de balk (zie schuine verankering). Benedenverdieping gewijzigd bij het inwerken van een portaal en venster naar baroktraditie (eerste helft 18de eeuw).

Mobilair. Verkleinde kopie van de kruisafneming van Rubens (koor); wit en goud beschilderde zijaltaren, rococo, uit de tweede helft van de 18de eeuw; barokbiechtstoelen, vooral aan de zuidzijde, gedateerd 1660.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42665 (geraadpleegd op ).