Hoekhuis

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4264)

Hoekhuis van twee + drie traveeën en drie bouwlagen onder tentdak (roofing), 1889 te dateren. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels horizontaal gemarkeerd door doorlopende banden, kordons, lekdrempels en kroonlijst met tandlijst, klossen en consoles. Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden, op de derde bouwlaag voorzien van sleutel. Deze zelfde verdieping is verder geaccentueerd door balkon op consoles met ijzeren leuning. Benedenverdieping verbouwd en bekleed met kleurige faiencetegels; werkt storend evenals de buisvormige leuningen voor de vensters van de bel-etage. In de hoeknis der tweede bouwlaag: gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op de linkerarm, scepter in rechterhand; in 1864 gebeeldhouwd door De Boeck en Van Wint. Console uitgewerkt als wereldbol met maansikkel, wolken en slang. Lantaarn met smeedijzeren arm.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek