De Pepel

Sedert 1766 in het bezit van de familie Schoesetters, drukkers van voornamelijk school- en kerkboeken; vandaar gehistorieerde taferelen met allusies op het drukkersambacht op de borstweringen. Hoekhuis van totaal vijf traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), 1860 gedateerd op gevelsteen.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second-empirestijl voorzien van sierankers. Accent op de schuin geplaatste hoektravee en aanpalende travee. Verticaal geritmeerd door pilasters met verdiepte schachten, in de kolossale orde op de hoogste twee verdiepingen; horizontaal accent door puilijst en doorgetrokken, gekorniste lekdrempels. Rechthoekige vensters in riemomlijstingen met oortjes. Fraaie gevelbekroning door middel van kroonlijst met tandlijst op gekoppelde consoles, in de hoektravee verwerkt tot stomp driehoekig fronton, waaronder oculus. Fries bewerkt met panelen. Slordig verbouwde begane grond en storende reclameborden.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek