Kasteel van Neerlinter

Tekst van Kasteeldomein van Neerlinter (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42598)

Omgracht domein, gelegen aan het westelijk uiteinde van het dorp. Hoofd- en bijgebouwen op L-vormig grondplan, gedateerd 1628 op een wapensteen in de zijtrapgevel.

Ten dele afgebrand in 1693 en hersteld in de loop van de 18de eeuw. Bewaard langshuis met twee verdiepingen in traditionele stijl; baksteenbouw doorspekt met zandsteen, op een hoge sokkel van natuursteen in groot, regelmatig verband; onderbroken cordonlijst ter hoogte van het middenkalf van de voormalige kruiskozijnen.

Rondboogdeuren in de dwarse aanhorigheden. Tijdens de 19de eeuw: toevoeging van een halve rotonde tegen de achtergevel van het hoofdgebouw; aanbrengen van een gesmeed ijzeren luifel boven de voordeur; aanpassen van de achtergevel der bijbouwen en doorbreken van twee inrijpoorten; verlagen van een paar vensterlateien.