Parochiekerk Sint-Folianus

Tekst van Parochiekerk Sint-Folianus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42597)

Heterogeen geheel, samengesteld uit: een westtoren van bak- en zandsteen met een mooi classicistisch portaal op de benedenverdieping (1786?); drie beuken en een groot transept in neogotische stijl door pastoor Bets (in 1873) (volgens opschrift op de zuidelijke deur); een koor met vijfhoekige sluiting en een rijzige kapel aan de zuidzijde, beide in gotische stijl, opgetrokken uit kwartsiet (15de eeuw).

Het overwelfde koor was vroeger geflankeerd door twee hoge kapellen; sporen van de met tufblokken toegemetselde arcade wijzen op de voormalige noordkapel die vermoedelijk verdwenen is tijdens een brand. De zuidkapel is behouden gebleven maar heden buiten gebruik; vensters opgevuld en gedeeltelijk vervangen door halve rondvensters tijdens de 18de eeuw; puntgevel versierd met een drielobbige nis, boven een mijtervormige latei.

Mobilair: barokke schilderijen van de altaren, onder meer van de patroonheilige en zijn gezellen in het midden (volkskunst); Sint-Ignatius, rechts (18de eeuw). Enkele ambachtelijke beeldjes in gotische stijl (16de en 17de eeuw); onder meer Sint-Job, in de zuid- en Sint-Anna in de noordkruisarm, Sint-Catharina in de beuk, Sint-Lucia en een "Ecce homo" in de noordzijbeuk. Louis XV-communiebank en barok hoofdaltaar (18de eeuw); doopvont met renaissancistische inslag (1551).