Winkelhuis in second-empirestijl

Tekst van Winkelhuis in second-empirestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4255)

Hoekhuis van respectievelijk vier en vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met houten dakkapellen, bekroond door driehoekig fronton, waarvoor bouwtoelating van 1860.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second-empirestijl, naar ontwerp van Joseph Schadde, voor weduwe Van den Bossche-Schadde. Horizontaal gemarkeerd door doorlopend balkon met ijzeren leuning op de bel-etage; verder door doorgetrokken lekdrempels, geprofileerde kordons en door de gekorniste kroonlijst. Tweede bouwlaag geordonneerd door gecanneleerde pilasters die de vensters paarsgewijze koppelen, met uitzondering van de voormalige deurtravee. Spiegelboog(deur)vensters, op de derde verdieping in riemomlijstingen. Kroonlijst op gegroefde consoles; ter hoogte van de dakkapellen met verkropping; eronder eertijds gevuld met gesculpteerd paneel. Storend verbouwde begane grond met brede winkelramen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek