Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Neoclassicistisch winkelhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4252)

Groot en hoog hoekhuis van vijf verdiepingen en respectievelijk drie traveeën, afgeschuinde hoektravee en twee traveeën, zadeldak (pannen). Bouwaanvraag voor winkelpand van april 1848 volgens ontwerp van architect Ferdinand Berckmans (voor eigen rekening).

Baksteenbouw met bepleisterde begane grond en entresol. Licht getoogde vensters in geprofileerde omlijsting met afgeronde hoeken en bakstenen ontlastingsboog. Merkwaardige stucwerkversiering onder de lekdrempels van de vierde en de vijfde bouwlaag. Op de begane grond puien en twee rechthoekige deuren met bovenlicht. Breed bewerkt en bepleisterd hoofdgestel: boven de zijgevels smalle architraaf versierd met ruiten en schijven, fries met overhoekse rechte muizentand, tandlijst en kroonlijst op klossen: boven de afgeschuinde hoektravee, rondboogvormig dakvenster met puntgeveltje dat boven de kroonlijst uitsteekt.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek