Laatclassicistisch burgerhuis

Tekst van Laatclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4238)

Laatclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), waarvoor bouwaanvraag van 1810 van architect J. Kaulman, voor J.F. Stuyck.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met brede, platte puilijst, gekornist en steunend op zware consoles boven de koetspoort. Rechthoekige poort in eenvoudig geprofileerde omlijsting. Aan weerszijden hiervan, later toegevoegde houten winkelpuien. Op de bel-etage, rondboogvensters in vlakke omlijstingen met geprofileerde archivolten, steunend op imposten die over volledige breedte van de penanten lopen: balustrade als borstwering. Hoogste verdieping met rechthoekige vensters in vlakke-bandenomlijsting en paneelversiering onder de lekdrempels. Geleed kordon onder de kroonlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek