De Tien Geboden

Tekst van Stadswoningen De Tien Geboden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42361)

Nummers 110-118. Ensemble van vijf laatgotische huizen die tijdens het tweede kwart van de 16de eeuw (circa 1530) opgericht werden in opdracht van de Sint-Geertruiabdij. Voorgevels met kalkzandstenen bekleding; zijtrapgevels van baksteen met speklagen van witte steen. Vrij smalle woningen met drie verdiepingen, hoge kruisramen met een ontlastingsboog en fraaie dakvenster met trap- en topbekroning. Best bewaard gebleven is nummer 110: "Het Tiende Gebod", alleen de begane grond werd gedeeltelijk aangepast. Nummers 112-114: wijziging van de vensterindeling en onderbouw, bepleistering uit de 19de en de 20ste eeuw. Nummers 116-118: verwijdering van de kruiskozijnen, verbouwing van de benedenverdieping tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw.

Nummers 120-128. Ensemble van vijf renaissancedwarshuizen uit midden 16de eeuw, toegeschreven aan A. Van Bullestraten. Gebouwen met vier verdiepingen en gevel met in- en uitzwenkende top bekroond met een driehoekig of gebogen fronton. Picturaal spel van bakstenen muurpartijen en zandstenen banden en cordonlijsten; boven de vensters vormen laatstgenoemde een gebogen of driehoekig fronton. Nummer 120: sterk verbouwd en bepleisterd begin 20ste eeuw. Nummer 122: gevelbekroning verwijderd, vensterindeling en begane grond gewijzigd, voorgevel bepleisterd begin 20ste eeuw. Nummer 124 voorzien van een cementbepleistering die de architectonische, uitspringende elementen eerbiedigt. Vensterindeling en onderbouw gewijzigd in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Ingestort na de brand van april 1967.

Nummer 128. "Het Eerste Gebod". Zijgevel van het hoofdgebouw in de Half-Maartstraat; ontdaan van de 19de-eeuwse bepleistering en aldus de oorspronkelijke opstand vertonend. Merkwaardige voorgevel met drie verdiepingen; opeenvolging der drie klassieke ordes, weliswaar volgens een uitgelengd proportiesysteem, en verwerking van antieke ornamenten. Eén der belangrijkste renaissancegevels van het land. Geteisterd door brand in april 1967.