Huis

Tekst van Burgerhuis van de Huysingen van Sinte Geertruyden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42356)

Oorspronkelijk een grote herenwoning met gotische zijtrapgevel van kalkzandsteen langs de Dijle, dagtekenend van de 15de-16de eeuw. Laatstgenoemde is bekroond met een uitstekend topstuk, opgevangen op een gebeeldhouwde kraagsteen, en was oorspronkelijk voorzien van kruisvensters. Gewijzigd en verbouwd, onder meer verwijdering van de treden na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voorgevel aangepast in de loop van de 17de eeuw en voorzien van een barok dakvenster. Nogmaals verbouwd en bepleisterd gedurende de eerste helft van de 19de eeuw, deuromlijsting uit deze tijd, en de 20ste eeuw.