Neobarok hoekgebouw

Indrukwekkend neobarok hoekgebouw, in totaal eenentwintig traveeën en met vier bouwlagen, in het vierde kwart van de 19de eeuw te dateren, koepelbekroning en pui na 1900. Ingeplant in de as van de Kammenstraat en de Nationalestraat, alwaar deze de Steenhouwers- en de Lombardenvest kruisen. Opgericht als kledingzaak "Modepaleis".

Baksteenbouw verrijkt met hardsteen (speklagen) en roze graniet (pui). Accent op de afgeronde hoek, afgedekt met een ronde koepel (leien), bekroond door gekoppelde oculi met topsiervaas. De benedenverdieping werd volledig geopend in brede winkelramen. Eenvoudige rechthoekige vensters over de ganse hoogte van de entresol. De traveeën van de bovenverdieping zijn paarsgewijze gebundeld door middel van brede rondbogige nissen in kolossale orde geordonneerd, hetgeen onderstreept wordt door balkons over twee travee op derde bouwlaag. Rondboogvensters van de hoogste verdieping met rond balkon met smeedijzeren leuning. De ingangstravee wordt geaccentueerd door de deur, geflankeerd door zuilen met composiet kapiteel; de architraaf draagt het opschrift "Modepaleis"; verder door arduinen, geblokte vensteromlijstingen en ten slotte door dakvenster, gevat in klassieke portiek met gebroken fronton. Aan weerskanten (langs Nationalestraat en Kammenstraat) werden de uiterste drie traveeën iets minder hoog opgetrokken en eenvoudiger behandeld. Verzorgde kroonlijst met tandlijst op klossen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek