Het Tafelrond

Tekst van Het Tafelrond (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42182)

Voormalig ontspanningslokaal dat de oostzijde van de Markt afbakent. Oorspronkelijk gebouw, opgericht ter vervanging van drie huizen onder leiding van M. de Layens; werk aangevat in 1480 en voltooid in 1487. Nissen, beelden en architectonische versiering van de voorgevel door Jan Maes, Everard van der Burcht en Otto van de Putte. Het gotisch gebouw werd verwaarloosd tijdens de 17de en 18de eeuw en ten slotte afgebroken in 1818. Wederopbouw in neoclassicistische stijl met empire-inslag in 1829-1832 naar ontwerp van Van der Straeten. Na beschadiging tijdens de Eerste wereldoorlog heropgericht in de trant van het gebouw uit de 15de eeuw door M. Winders. Heden ten dele betrokken door de Nationale Bank.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Tafelrond [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42182 (geraadpleegd op ).