Dekenij der Lakenwevers

Toen de Lakenhal in 1679 volledig afgestaan werd aan de universiteit, moest de opbrengst besteed worden aan de constructie van een nieuwe rechtbank der dekens.

Aankoop van het huis "de Olifant" naast de portierswoning van het stadhuis. Afbraak en oprichting van het nieuw, drie verdiepingen hoog gebouw naar ontwerp van V. Anthony: eerstesteenlegging 1680.

Vrij sterk gelede barokgevel met kalkzandstenen bekleding voorzien van een met blokwerk verrijkte inrijpoort; hogere tweede en derde verdieping met rechthoekige kruisvensters; middenrisaliet gemarkeerd door een volutenbekroning met jaartal 1680.