Villerscollege

Tekst van Villerscollege (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42178)

In 1660 door Bernard Van Heck, abt van Villers-la-Ville geopend in het refugiehuis van de abdij te Leuven.

Wederopbouw in 1760: vierkante binnenplaats omgeven door vier, twee verdiepingen hoge vleugels in Lodewijk XV-stijl. De symmetrisch opgevatte met zandsteen beklede voorgevel is horizontaal geleed door de sokkel, de puilijst en het hoofdgestel. Ritme der traveeën aangegeven door pilasters met Franse voegen op de eerste, en muurpijlers met composietkapiteel op de tweede verdieping. Twee licht vooruitspringende hoekrisalieten van twee traveeën. Steekbooginrijpoort met schelpmotief en bijzonder versierd venster van de bel-etage ingewerkt in het fraai opgebouwd en met gebogen rocaillefronton bekroond middenrisaliet.

Na de opheffing van de universiteit, in 1797 verkocht en gebruikt als privéwoningen.

Sinds 1889 opnieuw in het bezit van de universiteit (Carnoy-Instituut).


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villerscollege [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42178 (geraadpleegd op ).