Vigliuscollege of College van de Tarweschoof

In 1569 geopend door Viglius, voorzitter van de Geheime Raad en kanselier van het Gulden Vlies. Gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl (sporen van halve kruisvensters), tussen 1751 en 1755 gewijzigd en aangepastin Lodewijk XV-stijl: jaartal 1755 op de poort. Gevel voorzien van steekboogramen met omlijsting en sluitsteen. Steekbooginrijpoort ingewerkt in het arduinen risaliet: met Franse voegen versierde muurpijlers op sokkels dragen het steekboogvormig hoofdgestel gemarkeerd door een rocaillesleutel; daarboven het deurvenster van de bel-etage, geflankeerd door loofwerk en dunne pilasters die een gebogen fronton dragen. Nieuwe wijzigingen tijdens de 19de eeuw; onder meer dichtmetselen van vensters enzovoort; sinds 1830 als kazerne gebruikt.