Van Dalecollege

Gesticht door Pieter Van Dale ten gunste van arme studenten; aangekocht pand palend aan de eerste stadsomheining in de onmiddellijke nabijheid van de Sint-Kwintenspoort.

Hoofdgebouwen opgericht in 1568-1569 (jaartallen op het gebogen fronton en de houten makelaar van de collegepoort). Gevel aan de straatzijde in traditionele stijl, ten dele nog aanknopend bij de gotiek; oorspronkelijk was rechts van de toegang de trapgevel van een ouder dwarshuis in de algemene compositie opgenomen (zie gravure in Grammaye, 1606).

De compositie van het poortrisaliet is kenschetsend voor de onwennige assimilatie van de renaissanceornamenten tijdens de 16de eeuw hier te lande: vrij heterocliet geheel van klassieke motieven overgenomen uit de Italiaanse architectuurhandboeken (voornamelijk Serlio).

Ruime binnenplaats afgezet met een renaissancistische portiekgalerij en de in 1571 ingewijde kapel die bekroond is met merkwaardig campanile.

Het interieur van het ouder, in de rechtervleugel ingebouwde dwarshuis werd inwendig in renaissancestijl aangepast, zie onder meer de behouden trap.

In de loop van de 18de eeuw werd achter de kapel een nieuwe binnenplaats aangelegd, onder meer afgezet door een gaanderij met régence-armpomp, dienstruimten en een fraai paviljoen in Lodewijk XV-stijl. Eveneens aanpassing van sommige interieurs in de bestaande gebouwen: aanbrengen van rocaille marmeren schouwen en beschilderde linnen wandbekledingen in de salons.

Na de opheffing van de universiteit, eerst eigendom van de stedelijke liefdadigheidsinstellingen. Heden Lyceum. Restauratie van de voorgevel einde 19de-begin 20ste eeuw.

Door opeenvolgende nieuwe bestemmingen werd de harmonie van het gebouw verstoord tijdens de 19de en de 20ste eeuw: onder meer dichtmetselen van de galerij uit de 16de eeuw, verwaarlozen van de kapel, overschilderen van de wandbekleding uit de 18de eeuw. Restauratie aan de gang (Katholieke Universiteit Leuven).