Savoyecollege

Tekst van College van Savoye en huis Vander Kelen-Mertens (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42173)

In 1548 (of 1547) gesticht door Eustache Chapeys uit Annecy. De bestaande gebouwen werden met nieuwe uitgebreid en in gebruik genomen in 1549. Een gravure uit Grammaye geeft een goed beeld van het college circa 1606. Los van elkaar staande gebouwen gegroepeerd rond een binnentuin. Het hoofdgebouw (rechts) met drie verdiepingen en middenrisaliet bevatte de kapel; het van dakvensters voorziene zadeldak was gemarkeerd door een torentje met peerspits en kruis; aan het linkeruiteinde, een vierkant torentje met speelse nisvormige bekroning. In het midden, twee verdiepingen hoog langsgebouw met zijtrapgevel, risaliet en dakkapellen. Rechts, een lager dienstgebouw. Wederopbouw in 1650; bewaarde met blokwerk versierde barokpoort, op het hoofdgestel, steunend op twee geringde pilasters, een cartouche met chronogram: "Magno Deo Cor Et Labor", en een ander haast onleesbaar geworden opschrift. Ingrijpende verbouwing door J.A. Hustin in 1757.

In 1807 verkocht; gedeeltelijk afgebroken. Heden Stedelijk Vanderkelen-Mertens Museum.