Pauscollege

In 1523 door paus Adrianus VI nagelaten voor inrichting van een college; geopend in 1524.

Gedeeltelijke wederopbouw in 1660. Na de gedeeltelijke instorting van de rechtervleugel in 1775 aanpassingen en wederopbouw in classicistische stijl door L. Montoyer (1776-1778). Jozef II vestigde er het Seminarium Generale in 1786 (of 1788?). Tussen 1825 en 1829 verschafte het een onderkomen aan het college voor Filosofie van Willem van Oranje. Sinds 1835 studentenpedagogie.

Indrukwekkend classicistisch gebouw bestaande uit vier vleugels opgesteld rond een grote rechthoekige binnenplaats. Lange, twee verdiepingen hoge voorgevel op zandstenen sokkel gecantonneerd door twee van pilasters voorziene hoekrisalieten met gebogen fronton; middenrisaliet gemarkeerd door kolossale composiet pilasters onder het driehoekige fronton. Rechthoekige vensters met diamantkopsluitsteen en geprofileerde omlijsting alternerend met rondboogvensters in het risaliet. De arduinen inrijpoort, vrij ontworpen naar voorbeeld van een portiek, vormt het hoofdelement van de middentravee die geflankeerd is door geïncurveerde wanden met Franse voegen.

Zijvleugels met drie verdiepingen voorzien van rechthoekige ramen met geprofileerde omlijsting en diamantkopsleutel van zandsteen. Arduinen poortomlijstingen met Louis XVI-motieven. Sporen van speklagen en ontlastingsbogen van het traditionele gebouw uit de tweede helft van de 17de eeuw in de aangepaste en uitgebreide rechtervleugel. Neoclassicistische vleugel met middenrisaliet en fronton uit de eerste helft van de 19de eeuw.