Luxemburgcollege

Na stichting door J. Mylius in 1596 werd het college pas geopend in 1619. Gedurende het laatste kwart van de 18de eeuw werd het in Lodewijk XV-stijl heropgericht door J.B. Vanden Dale (1755), jaartal bij de ingang. Sinds 1852 gebruikt als Rijksmiddelbare school.

Merkwaardig Lodewijk XV-ensemble bestaande uit twee gelijklopende vleugels ingeplant op de lange zijden van de rechthoekige binnenplaats. Langsvleugel aan de straatzijde gekenmerkt door de monumentale middentravee op geïncurveerd grondplan. Twee verdiepingen hoog bakstenen gebouw op sokkel van kalkzandsteen, geflankeerd door met Franse voegen versierde hoekpilasters en bekroond met een hoofdgestel en een uitgewerkte balustrade van arduin; steekboogramen met geprofileerde omlijsting en mascaron-sluitsteen. Steekbooginrijpoort gekantonneerd door pilasters met ingediepte schachten; boogveld verrijkt met Lodewijk XV-ornamenten; boven het hoofdgestel is deze travee ten slotte gemarkeerd door een fraai uitgetekende volutebekroning met siervaas.

Hoofdvleugel aan de binnenplaatszijde op dezelfde verfijnde wijze ontworpen en uitgevoerd. In het lange gebouw worden voornamelijk de middentraveeën beklemtoond; boven de hoge, met Franse voegen versierde sokkel van de begane grond zijn kolossale pilasters opgesteld die het driehoekige fronton dragen. Fraai geprofileerde steekboogpoort van arduin, onder een sterk vooruitspringende druiplijst; bovenlicht voorzien van een merkwaardige houten waaier met mascaron als centraal motief.

Smallere doch even goed afgewerkte deuromlijsting aan elk uiteinde van het gebouw. Verzorgde arduinen vensteromlijstingen met schelp- en loofwerkmotief in de sleutel; bijzonder rijk versierd venster van de bel-etage gekantonneerd door elegant uitgetekende volutes.

Allerlei later toegevoegde dienstruimten en bijbouwen opgetrokken op de korte zijden van de binnenplaats verstoren het waardig en harmonieus karakter van het goed behouden ensemble.