Heilige Geestcollege

Ook College der Godgeleerden genoemd. Eerste inrichting van die aard te Leuven, gevestigd in een huis op de hoek van de Naamsestraat en de Collegeberg (aan de universiteit geschonken door Louis de Rijcke in 1442 of 1447?). Uitbreiding door nalatenschap en aankopen in de loop van de zestiende eeuw. Tijdens de 17de en 18de eeuw werden de oudere gedeelten geleidelijk vervangen door nieuwe gebouwen. Zuidvleugel opgetrokken in 1614. Noordvleugel en gedeeltelijk deze die de kapel bevatte, opgericht van 1721 tot 1731: chronogram 1731 boven de gelijktijdig gebouwde poort, die ongelukkigerwijze vernield werd in 1944. Gebouw aan de Collegebergzijde uit 1769. Tegenover de poort, de hoofdvleugel in Louis XVI-stijl, 1790.

Het college werd in 1804 aan de stad afgestaan doch reeds van 1835 af opnieuw betrokken door studenten in de godgeleerdheid.

Poort en uiteinde der zijvleugels ten dele vernield in 1944; grondige restauratie en aanpassing: 1955 en 1957 (F. Vandendael).