Collegium Trilingue

Gesticht in 1517 door Hieronymus Busleiden op initiatief van Erasmus met het opzet er Latijn, Grieks en Hebreeuws (de "Dry Tongen") te onderwijzen.

Na de dood van H. Busleiden zorgden zijn executeurs voor de inrichting van het college: aankoop van huizen met bijgebouwen en gronden; onder leiding van A. de Wreede: aanpassing van de bestaande gebouwen (logies- en dienstruimten) en oprichting van een nieuwe haakse vleugel (auditorium, kapel en groot dormitorium voor bursalen op de bovenverdieping) met traptoren in de oksel van het aldus bekomen L-vormig ensemble (1517-1520). Drie toegangen tot de gebouwen: hoofdingang met poort in de Mechelsestraat, dienstingang langs de Vismarkt en bijkomende doorgang via de Schrijnmakersstraat.

Uitbreiding van het auditorium in 1524 en 1530. Restauratiewerken van 1606 af: onder meer verbouwen van de oudste gedeelten en optrekken van een vleugel door muurankers gedateerd 1615; oprichting van een nieuwe kapel van 1614 af. Tijdens de 18de eeuw, verkoop van het oude pand in de Schrijnmakersstraat; nieuwbouw in Louis XV-stijl "INDE DRY COPPEN" (1759) en nieuwe collegepoort. Gronden aan de Vismarkt omtrent dezelfde tijd verkocht en bebouwd.

Openbare verkoop van het college in 1806; gebouwen spoedig betrokken door particulieren en nijveraars en voor hun nieuwe bestemming verruimd en aangepast en hierdoor verminkt.

Hoofdelementen van het voormalige complex uit de 16de-17de eeuw ondanks alles bewaard; traditionele bak- en zandsteenstijl, in sommige details en afwerking aanknopend bij de renaissance: onder meer de met gearmorieerde sluitstenen versierde graatgewelfjes van de traptoren en de fraai uitgewerkte balkzolen van het voormalige auditorium.

Een dringende restauratie, overwogen door de Katholieke Universiteit te Leuven, zal het ensemble zijn vroegere luister terugschenken.