College de Valk

Deze pedagogie bestond reeds in 1434 en was toen gevestigd in de Savoiestraat, tegenover het gelijknamige college. Overgebracht naar een huis in de Tiensestraat, aangekocht in 1543; inrichting en schenking aan de Faculteit der "Artes" in 1546.

Opbouw van de rechtervleugel in 1631; linkervleugel, poort en hoofdvleugel opgetrokken in 1783 naar ontwerp van architect C. Fisco. Rechtervleugel afgebroken in 1857, nadien volgens oorspronkelijk plan heropgebouwd. Na de brand van 1866, algemene restauratie en inkorting van de twee zijvleugels.

Indrukwekkend ensemble op U-vormig grondplan waarvan de nu T-vormige binnenplaats voorzien is van een omheiningsmuur en axiaal poortgebouw. Classicistisch geheel van bak- en zandsteen. De hoofdvleugel is gemarkeerd door een met een driehoekig fronton bekroonde middentravee geritmeerd door kolossale pilasters. Sobere zijvleugels voorzien van rechthoekige vensters met vlakke zandstenen omlijstingen en sleutel van kalkzandsteen. Uiteinden op ietwat stugge wijze aangepast tijdens het derde kwart van de 18de eeuw. Monumentale classicistische poort ontworpen naar het voorbeeld van een portiek met driehoekig fronton.

Toegewezen aan de Faculteit der Rechten na restauratie door R. M. Lemaire (1960-1962) en nieuwe uitbreiding door P. Felix en G. Pepermans (1966 en volgende).