Zwartzusterklooster

Klooster der zwarte zusters of van Nazareth (Schapenstraat). Gemeenschap in 1438 door Elisabeth Ymbrecht gesticht met de bedoeling de zieken te verzorgen, en te bedelen in de stad. Zij verkregen de toelating om een kloosterregel aan te nemen (deze van Sint-Augustinus) in 1462; wijding van een kapel in 1478.

Het oorspronkelijke klooster bestond uit verspreide gebouwen. Ordening volgens een eenvormig plan tijdens de 17de eeuw; slopen van de oude panden in 1680; in hetzelfde jaar werd het werk aangevat; voltooid eind 1681. Eenvoudige en traditionele stijl uit de 17de eeuw: lang rechthoekig gebouw met twee verdiepingen (de noordoosthoek was voorheen afgesneden), van baksteen, verlevendigd met speklagen van zandstenen; boven de ingang opschrift herinnerend aan de oorsprong en de wederopbouw van het klooster; baroknis boven de deur. Kapel in barokstijl heropgebouwd in 1686.

In tegenstelling tot de meeste religieuze gebouwen van de stad, werd het klooster der zwarte zusters niet opgeheven tijdens de Franse Revolutie maar toegekend aan de "Commission des Hospices civils" van Leuven (zie het Groot Begijnhof).

Toevoeging van de oostvleugel (zijde van de Schapenstraat) in de loop van de 19de eeuw. De zwarte zusters vervolgen heden ten dage hun zending.

Mobilair. In de kapel, twee schilderijen door P.J. Verhaghen. Houten sculpturen, ten dele gepolychromeerd, onder meer een Romaanse Sedes Sapientiae (gekopieerd hoofd) en gotische heiligenbeelden (16de eeuw).