Kartuizerklooster

Gelegen ten zuidoosten, in de nabijheid van de tweede stadsomwalling, op het gebied van de Sint-Jacobsparochie. Vestiging van de kartuizers in 1489; organisatie van de nieuwe instelling in 1491, gevolgd door de wijding van het kerkhof.

Eerste kloostergang opgericht tussen 1492 en 1525, omtrent dezelfde tijd als de kloostergebouwen. EĆ©nbeukige kerk uit dezelfde periode doch aangepast in de loop van de 18de eeuw en gesloopt in 1806. Afbraak van verscheidene gebouwen in 1780 (kloostergang) en 1793 na de opheffing van het klooster door Jozef II in 1783.

Overblijfselen in het huidige klooster (ontoegankelijk voor het publiek): een paar muren van de oorspronkelijke omheining uit de 16de en 17de eeuw en barokke toegangspoort uit 1720; oost- en zuidpanden van de kloostergang en gedeelten van het laatgotische klooster (1489-1492), onder meer de kapel van de prior, de sacristie en kapittelzaal.