Augustijnenklooster

Tekst van Augustijnenklooster met humanioracollege (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42136)

De orde vestigde zich te Leuven circa 1236, in de nabijheid van de Vismarkt en van de Sint-Jan-de-Doperkapel die aanvankelijk als bidplaats gebruikt werd.

De gemeenschap ontwikkelde zich spoedig tot de belangrijkste van ons land. Vanaf eind 16de eeuw werd er het studiehuis van de orde geopend en even later, in 1612, een humanioracollege. Na de opheffing tijdens de Omwenteling werd het klooster in 1798 aan verscheidene particulieren verkocht.

De éénschepige kloosterkerk Sint-Jan de Doper werd in gotische stijl opgetrokken in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw. Gotische kloostergang uit dezelfde tijd. Begin 19de eeuw werden de meeste gebouwen gesloopt.

Bewaard gebleven, doch verbouwde gedeelten in de Vaartstraat (het voormalige college) en een paar overblijfselen in traditionele stijl (17de eeuw) in de nabijheid van de vroegere Dijlearm.