Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts

Tekst van Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts en minderbroedersklooster (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42133)

Tijdens de 16de eeuw (voor 1576), oprichting van een kleine kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, op het gebied van de Sint-Michielsparochie.

Opbouw van een grote kapel omwille van de cultusuitbreiding (bedevaart): eerstesteenlegging in 1641; het werk werd onderbroken doch hernomen bij het begin van de 18de eeuw. Drie chronogrammen op de barokgevel dateren de bouw 1705; stucwerk gedateerd 1730 (zoldering van het portaal); huidig dak in 1733.

De kapel werd verkocht in 1798 en gebruikt als parochiekerk tot de voltooiing van de Sint-Jozefskerk gedurende het derde kwart van de 19de eeuw. Ze werd nadien eigendom van de minderbroeders, die ze in 1878 door Stoop laten herstellen; twaalf jaar later toevoeging van een nieuw koor. Belang van het gebouw: centraalbouw; contrast van de typisch overladen barokgevel met het sobere interieur van de rotonde; het gebruik van diverse materialen (bak- en zandsteen) verraadt een zeker tekort aan middelen.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts en minderbroedersklooster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42133 (geraadpleegd op ).