Sint-Kwintenskerk

Mogelijk bestond er reeds voor einde 12de eeuw een Sint-Kwintenskapel gelegen aan de rand van de stad in de nabijheid van een poort; tot parochie verheven in 1252.

Huidig gebouw voornamelijk in Brabants gotische stijl. Eenvoudige plattegrond: toren, drie beuken, sterk uitspringend transept met blinde langsmuren, koor uitlopend op een veelzijdige apsis.

Romaanse onderbouw van de toren en de aanleunende zijbeuken (circa 1200); gelijkvloerse verdieping overdekt met een vlakke zoldering, geen buitendeur, verbinding met de zijbeuken door middel van rondboogarcades; gelijktijdige tweede verdieping voorzien van smalle muuropeningen; traptoren en andere gedeelten van de 16de eeuw(?), op de hoogste verdieping en de spits na, die circa 1900 door P. Langerock opgetrokken werden.

Aanvang van het werk, vermoedelijk circa 1440-1445; vrij rijke uitvoering en afwerking van het koor tot 1453 (werk van M. de Layens?); opbouw van het transept 1460-1490; tussen 1500 en 1535 oprichting van het schip (fundamenten voor 1489) (te vergelijken met de kapel van het Sint-Pietersziekenhuis, 1519). Zuidsacristie uit 1535, verhoogd met één verdieping in vakwerk, afgebroken in 1902; uitgebreid met een bakstenen bijbouw in 1774. Noordportaal met barokke inslag, gedateerd 1641 op de makelaar.

Restauratie van sommige gedeelten van de toren, van de gewelven, van de glasramen, van de bevloering en van de luchtbogen, tussen 1896 en 1912 door P. Langerock. Restauratie aan de gang onder leiding van S. Brigode en R. M. Lemaire.

Mobilair. In de noordzijbeuk: schilderij uit 1653 met afbeelding van de kerk; doeken van P.J. Verhaghen (18de eeuw); barokbeelden van Onze-Lieve-Vrouw en van Sint-Kwinten;

In het koor: Calvarie uit 1750 met sporen van opschriften en polychromie; In de noordkruisarm: Sint-Anna-altaar met inlegwerk; op de gelijkvloerse verdieping van de toren: doopvont uit 1560, gesmeed ijzeren trek uit 1765, renaissance grafstenen aan het einde van de noordzijbeuk; preekstoel en overig meubilair in barokstijl (18de eeuw).

Boven het altaar: eigenaardige compositie rond een eerder archaïserend volks Christusbeeld