De Lelie en Ratteborch

De voorgeschiedenis van de huizen Kaasstraat 7, 9 en 11 gaat op grond van archiefstukken terug tot de 14de eeuw. De huidige huizen dagtekenen van de periode tussen omstreeks 1580 en 1610. De huizen genaamd "de Lelie", "Rattenborch" (Kaasstraat 9) en "Het Prieel van Roosen" (Kaasstraat 7) maakten respectievelijk deel uit van de bekende voormalige gilde- en ambachtshuizen "de Lelie", "Valkenborch'" en "De Roose" aan de westzijde van de Gildekamersstraat die mede het gebouwencomplex vormen waarin het Volkskundemuseum gevestigd is. De huizen aan de oostzijde van de Kaasstraat maken deel uit van het Etnografisch Museum.

Samenstel van twee diephuizen, elk vier traveeën breed en met drie en een halve verdieping + insteekverdieping; elk onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke topgevels van omstreeks 1580-1610 werden in de 18de eeuw verwijderd en vervangen door een geüniformeerde lijstgevel; aangevuld door lichte verbouwingen uit de 19de eeuw.

Baksteenbouw met gebruik van natuursteen: zandsteen, restanten van de oorspronkelijke traditionele bouw (bovenverdieping) en blauwe hardsteen, toegevoegd bij de latere verbouwingen. Behouden muurankers. Oorspronkelijke gevelordonnantie met verticaliserende gekoppelde vensters essentieel behouden; horizontaal accent verhoogd door toevoeging van doorlopende lekdrempels. Rechthoekige vensters; latei ontlast door segmentboog, enkele malen door een rollaag. Merkwaardige ingangsomlijsting in Lodewijk XV-stijl, in het derde kwart van de 18de eeuw te dateren; spiegelboog in sterk geprofileerde omlijsting voorzien van rocaille-sluitsteen, imposten en neuten; gestrekte houten tussendorpel en waaier; verbouwd tot venster. Rechthoekige deur links toegevoegd in de 19de eeuw. Oorspronkelijke achtergevels respectievelijk met trap- en puntgevel, gebracht in traditionele zand- en baksteenstijl met verbouwde kruiskozijnen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek