Het Prieel van Roosen

De voorgeschiedenis van de huizen Kaasstraat 7, 9 en 11 gaat op grond van archiefstukken terug tot de 14de eeuw. De huidige huizen dagtekenen van de periode tussen omstreeks 1580 en 1610. De huizen genaamd "de Lelie", "Rattenborch" (Kaasstraat 9) en "Het Prieel van Roosen" (Kaasstraat 7) maakten respectievelijk deel uit van de bekende voormalige gilde- en ambachtshuizen "de Lelie", "Valkenborch'" en "De Roose" aan de westzijde van de Gildekamersstraat die mede het gebouwencomplex vormen waarin het Volkskundemuseum gevestigd is. De huizen aan de oostzijde van de Kaasstraat maken deel uit van het Etnografisch Museum.

Diephuis van vier traveeën en vier en een halve verdieping onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) opklimmend tot omstreeks 1580-1610, doch verbouwd in de loop van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met licht vooruitspringend hoekrisaliet; pui gemarkeerd door middel van de gekorniste en doorlopende lekdrempel. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en strekse latei.

Behouden renaissance-portaal van blauwe hardsteen uit de eerste helft van de 17de eeuw: rondboog met sleutel en imposten: rechtstanden op neuten, met een eenvoudig kwarthol-profiel uitgewerkt; gestrekte druiplijst en verdiepte zwikken.

Getrapte achtergevel in traditionele bak- en zandsteenstijl. Rechthoekige muuropeningen met deels bewaarde zandstenen omlijstingen wijzen op vroegere kruisen kloosterkozijnen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek