Dôme des Halles

Voormalig kleerbedrijf "Dôme des Halles". Barok en "Parijs" getint hoekcomplex in second-empirestijl uit 1870 naar ontwerp van architect Charles Dens, voor Thiéry François; in 1871 vergroot met travee elf en twaalf (doorlopende pilasterversiering en verkropping in de kroonlijst); in 1908 enkele kleine wijzigingen door G. Hubrechts, namelijk oprichting van de lantaarnkoepel, toevoeging van de balkons op tweede en vierde bouwlaag naar het bestaand model der derde, versiering van de penanten van de pui.

In zijn huidige toestand, markerend en attractief element in straatbeeld dat, samen met het ertegenover liggend huis, de hoek van de straat verbreedt en die zelf bijzonder accentueert door zijn vrij speelse bekroning. Hoekhuis van twaalf traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met sterk horizontaal accent (zie balkons). Klassieke gevelbekroning: gelede architraaf, vlakke fries met trigliefen, uitgewerkt als consoles en gekorniste kroonlijst met tandlijst. Verticaliserende en hoger opgetrokken hoektravee geflankeerd door platte doorlopende pilasters die uiteinden van de onderbroken kroonlijst opvangen op gegroefde consoles, uitlopend op vierzijdige koepel bekroond met lantaarn. Rechthoekige en licht getoogde vensters in riemomlijsting. De deur in afgeschuinde hoektravee zit, evenals de architectuur van de pui, deels verborgen achter een modern scherm en luifels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek