Oude Waghe

De "Oude Waghe"; maakte oorspronkelijk deel uit van het huis "Waghetol" (Oude Waag nummer 6).

Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen, afgedekt door een steil zadeldak met pannen, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, doch later verbouwd.

Hoge bakstenen trapgevel (tien treden + topstuk) met overblijfselen van zandsteen (onder meer hoek- en negblokken, plint, waterlijsten). Behouden muurankers, evenals aanzet van het overhoeks topstuk. Rechthoekige vensters, eertijds kruiskozijnen, nu met arduinen lekdrempel en latei met ontlastingsboog, op de begane grond voorzien van rolluikkasten. Drieledige top gemarkeerd door doorlopende druiplijsten. De onderste loopt om het breder en eertijds dieper geplaatst middenluik heen; flankerende kloosterkozijnen met getraliede bovenlichten. Twee boven elkaar geplaatste rechthoekige luiken en een balkgat in de top. Rechthoekige deur in zandstenen omlijsting met uitgeholde stijlen, arduinen latei met ontlastingsboog en houten waaier boven een gestrekt middenkalf.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek