Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4188)

Hoekhuis met drie bouwlagen + entresol, volgens bouwdossier uit 1871, in opdracht van Henri Waersegers. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, samen acht traveeën breed, met afgeschuinde hoektravee en gebroken gevellijn van de zijgevel langs Papenstraat. Onderbouw - begane grond + tussenverdieping - volledig opengewerkt met brede ramen en gemarkeerd door sterk vooruitspringende en een profileerde puilijst op klosjes. Schuingeplaatste hoektravee onderaan geaccentueerd door pilasters, gedeeltelijk met casement-versiering, gedeeltelijk gegroefd met pijpwerk en voorzien van Ioninische krulkapitelen: op de bovenverdieping door imitatie-rustiekwerk op de penanten. Voorts rechthoekige vensters in riemomlijsting met oren. Kroonlijst met tandlijst.

Twee uiterste traveeën langs Papenstraat werden in voortgezette stijl in 1883 toegevoegd; architecten gebroeders C. & J. De Coster, in opdracht van Waersegers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1871#936 en 1883#887.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek