Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Tekst van Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41868)

Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie.

Hoge gotische zandstenen toren op vierkant grondplan (14de eeuw); kruisribgewelven op gehistorieerde kraagstenen; rondboogarcade naar de beuk (achter het orgel); westerportaal uit de 18de eeuw; bakstenen klokkenverdieping toegevoegd in de 19de eeuw; oorspronkelijk portaal waarschijnlijk in de zuidgevel doch heden dichtgemetseld.

Gotische beuk op bepleisterde zuilen, versierd met Louis XV-stucwerk; bak- en zandstenen zijbeuken (nieuw maaswerk) uit dezelfde tijd als de laatgotische kruisarmen (16de eeuw). In de oostelijke muur van de noordkruisarm, zijn er nochtans overblijfselen beweerd van een wand van zandsteen in breuksteenverband behorend tot de vroegere kerk (13de eeuw).

Koor, sacristie, en noordelijke bijbouw in classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw; koor overkluisd met een tongewelf, dat met Louis XV-motieven geornamenteerd is.

Mobilair. Verscheidene schilderijen in de kruisarmen (16de-17de eeuw), onder meer een Calvarie uit de 16de eeuw; enkele gepolychromeerde beelden onder meer Sint-Jan de Doper in het koor en Sint-Barbara in de noorddwarsarm, gotische stijl (16de eeuw), Christus in de noordtranseptarm (17de eeuw); altaren in barok en classicistische stijl (17de en 18de eeuw); barok koorgestoelte en -preekstoel (17de eeuw); biechtstoelen van 1735 (aan de noordzijde) en Louis XV-orgelkast (midden 18de eeuw).