Neoclassicistisch herenhuis

Tekst van Laatclassicistisch herenhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4155)

Dubbelhuis van zes traveeën en vijf bouwlagen afgedekt door een plat dak. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen (zandsteen en arduin), gebouwd in 1809 naar ontwerp van architect De Dobbeleer voor stalhouder P. Beullens (zie gevelplaat op de binnenkoer: "P. Beullens/ me posuit/ 29 maii 1809/ De Dobbeleer/ archit."). De bovenste bouwlaag werden echter later toegevoegd (volgens bouwaanvraag van 1809.

Lijstgevel horizontaal geritmeerd door brede vlakke kordonbanden; verticaal accent door gemarkeerde ingangstravee met zandstenen lisenen. Rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijsting met ontlastingsbogen; smeedijzeren empire-leuning op de tweede bouwlaag. Rechthoekige koetspoort in geprofileerde omlijsting bekroond door een gestrekte waterlijst op uitgewerkte consoles. Aan weerszijden storende winkelpuien met bekleding van faïencetegels. Binnenplaats met voormalige paardenstallen geopend door middel van brede rondboogpoorten: houten roosteringen gestut door standvinken. Verder: arduinen pomp uit de 19de eeuw (?). Kelders met gemetselde gedrukte tongewelven (oudere kern?).

Interieur: merkwaardige traphal, van de koetspoort gescheiden door drie Dorische zuilen waartussen beglaasde deuren met ijzeren roedeverdeling in empirestijl. Smeedijzeren trapleuning met houten reling, opengewerkt met spitsboogmotieven in een vroege neogotiek. Verder opmerkelijke overblijfselen van de oorspronkelijke binnenhuisdecoratie met empireschouwen, deuromlijstingen, plafondstucwerk, deuren- en vensterknoppen en andere. Sinds oktober 1975 "Cultuurhuis".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers , D2, 1809, Modern Archief 561/1.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek