Sint-Veronakapel

Op de flank van een heuvel, bij de ingang van het dorp merkwaardige, tussen de bomen gelegen, preromaanse en romaanse constructie (10de-13de eeuw) die heden bestaat uit een westtoren, drie beuken van drie traveeën en een rechthoekig koor. Recente bijbouw aan de zuidoostzijde.

Oorspronkelijke kapel (begin 10de eeuw) opgevat als een gedrongen en niet overwelfde eenbeukige ruimte met klein, niet axiaal koor; zuidingang.

Opeenvolgende uitbreidingen uit het romaanse tijdperk: 1. Zware en gesloten westtoren (11de eeuw) op vierkante plattegrond, met kruisgewelf op de begane grond; onafgewerkte klokkenverdieping; spits uit de 17de eeuw en classicistisch getint portaal uit de 18de eeuw; 2. Preromaans koor hersteld en aan de oostzijde verlengd met een overwelfde travee, aan de koorsluiting verstevigd met hoeksteunberen uit de tweede helft van de 12de eeuw; romaanse dakspant gedemonteerd en vervangen in de loop van de 20ste eeuw; 3. Doorbreken van de beukwanden (ondervernieuwing) om een verbinding met de bijgevoegde zijbeuken te verzekeren (13de eeuw); laatstgenoemde afgebroken circa 1773 en gereconstrueerd tijdens de restauratie. Restauratie door R.M. Lemaire (1951).

Mobilair. Barokbeeldhouwwerk (volkskunst, 18de eeuw); laatgotisch tabernakel (16de eeuw); preromaanse sarcofaag(?).