Den Gulden Greffoen

Voormalig huis "Mechelen" (1643) en "Greffoen". Belangrijk hoekhuis van twee verdiepingen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de Hoogstraat), opklimmend tot de 16de eeuw.

Voorgevel: vijf traveeën brede, gecementeerde tuitgevel met aandak en schouderstukken. Behouden muurankers.

Gekoppelde rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempels; afgekante stijlen (verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen). Drieledige top met rechthoekige muuropeningen. Enkel de luikgaten van de bovenste geleding bleven intact bewaard: dieper geplaatst middenluik waarvan de latei rust op karbeeltjes en kleinere zijluiken. Zijgevel: vrijwel blinde lijstgevel van vier traveeën. Storend reclamebord. Recente puien met brede winkelramen. Hoogte van de begane grond laat oorspronkelijke insteek vermoeden.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek