Sint-Elisabethgasthuis

Voormalig Sint-Elisabethgasthuis (heden burgergasthuis). Middeleeuwse instelling die op een paar muren na volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens de tweede helft van de 17de eeuw (van 1655? af), tijdstip waarop het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters (bewaarde resten van geschonken glasramen in het kloosterpand met jaartallen 1650, 1659... en grafstenen der eerst overleden grauwzuster SR MARIA FABRI 1699 en SR. THECLA PHILPS 1710, in de eerste binnenplaats ten zuiden van de kapel).

Kloostergebouwen ten zuiden van de kapel (in neostijl) geschikt rondom twee binnenplaatsen. Rondom de eerste (palend aan de kapel), twee verdiepingen hoge gebouwen met kloostergang tegen de noordgevel; haast volledig heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog; oostgevel (aan tuinzijde) in traditionele bak- en zandsteenstijl met verwerking van ijzerzandsteen, gedateerd 1700 door middel van muurankers onder de van houten modillons voorziene daklijst; eveneens grondig gerestaureerd. Rondom het tweede binnenhofje, gerestaureerde westvleugel in voortzetting van de traditionele stijl, gedateerd 1706; kruisvensters en eenvoudig rondboogdeurtje voorzien van vlakke sluitsteen en imposten; gebogen zadeldak op houten daklijstbalkjes en hexagonaal hoektorentje met lantaarn en spitsbekroning (samenloop van west- en gedeeltelijk heropgebouwde noordvleugel).

Oostvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw voorzien van steekboograampjes met omlijstingen van gesinterde baksteen, holrond bepleisterde kroonlijst en een mansardedak met laadvenster aan de westzijde en drie dakvensters met frontonbekroning aan de oostzijde.

Voormalige hoevegebouwen. Twee lange aaneenpalende, doch niet axiale gebouwen van bak- en zandsteen; zadeldaken en zijpuntgevels voorzien van schouderstukken en vlechtingen; kruisvensters met strek en rondboogdeuren gemarkeerd door een uitstekende sluitsteen. Twee bouwopschriften: het eerste een fraaie van schilden voorziene cartouche met barokinslag, dagtekenend van 1703; het andere, boven de inrijpoort, met jaartal 1794.

Ingrijpende restauratie sinds 1965. Ziekenhuis uit de 19de eeuw, eveneens met recente aanpassingen.