Den Wolsack en den Gulden Cop

Tekst van Wolsack, Gulden Osch en Schilt van Mechelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4141)

Aaneenschakeling van drie diephuizen, samen zeven traveeën van drie verdiepingen, onder drie zadeldaken (Vlaamse pannen). Trapgevels met zandstenen parementen met gebogen gevellijn voorzien van muurankers, in traditionele stijl uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Gevelwand regelmatig geritmeerd door rechthoekige vensters met lekdrempels; op de tweede verdieping voorzien van een gietijzeren leuning en een arduinen latei, op de derde verdieping van een bakstenen strek, als verbouwingen (19de eeuw) van de oorspronkelijke kruiskozijnen, waarvan de kwartholle neggen nog resten. Tweeledige trapgevels gerestaureerd en onderling verbonden met bakstenen steunmuur. In de eerste twee toppen, rondboogvormig middenluik in omlijsting met sleutel en imposten met diamantkop, in de middelste trapgevel geflankeerd door kloosterkozijnen. De doorlopende waterlijst over de eerste twee trapgevels laat vermoeden dat minstens deze twee gevels samen geconcipieerd werden. De druiplijst van de rechter trapgevel loopt om het dieper geplaatst rechthoekig middenluik heen. Barokportaal circa 1650 toegevoegd: geblokte rondboogomlijsting met sleutel en imposten op neuten met geprofileerde afzetting; omschrijvende spiegelboogvormige riemomlijsting en bekroning door middel van gekorniste waterlijst; voluten in de zwikken. Aan weerszij, slordige houten winkelpuien.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wolsack, Gulden Osch en Schilt van Mechelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4141 (geraadpleegd op ).