den Grooten Gulden Schilt

Voormalig huis zogenaamd den Grooten Gulden Schilt en later, "den schilt van Mechelen".

Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw (1562, zie recente gevelsteen). Gerestaureerde trapgevel (dertien treden), uitlopend op een overhoeks topstuk, gebracht in een traditionele stijl met renaissance-inslag, laatstgenoemde merkbaar in het rondboogvormig luik in de tweede topgeleding. Drie registers van gekoppelde kruiskozijnen met herstelde geprofileerde dorpels, wigvormig ontlastingssysteem en doorlopende waterlijst. Deuromlijsting van blauwe hardsteen circa 1650 aangebracht in regionale barokstijl: geblokte stijlen en korfboog met sluitsteen in cartouchevorm en imposten, omlijst door een gelede band met grillig beloop en bekroond door een gekorniste waterlijst. Poort met gesculpteerde makelaar. Poging tot aangepaste omlijsting van de garagepoort (1969).

Interieur van 1740 (?). Vormt stedebouwkundig en architectonisch geheel met Hoogstraat nummer 15A-17.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek