Kasteel de Kerckhove d'Exaerde

Tekst van Kasteeldomein de Kerckhove d'Exaerde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41355)

Bak- en natuurstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd circa 1870 in opdracht van J. de Kerckhove d'Exaerde, ondervoorzitter van het Rekenhof.

Het nu verwaarloosde tweelaagse gebouw met leien bedaking werd ingeplant in een boomrijk park; het vertoont een trapgevel met volute en frontonbekroning boven de twee rechtertraveeƫn, een donjonachtig, uitstekend middelgedeelte met overstekende bovenbouw en spietorentjes, dat voorheen gemarkeerd was door een opengewerkte dakruiter met bolspits; hoge zijtrapgevel. Getoogde muuropeningen verlevendigd met hoek- en boogstenen met diamantkopversiering; uitgewerkte deuromlijsting met drieledig bovenlicht onder een driehoekig fronton.

Sedert 1954 werd het noordelijk gedeelte van het park verkaveld voor alleenstaande woningen; het kasteel werd hetzelfde jaar aangekocht door het gemeentebestuur en wisselvallig en sporadisch gebruikt als jeugdtehuis.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein de Kerckhove d'Exaerde [online], https://id.erfgoed.net/teksten/41355 (geraadpleegd op ).