Parochiekerk Sint-Carolus Borromeus

Tekst van Parochiekerk Sint-Carolus Borromeus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41252)

Neogotische kerk met omringend en omhaagd kerkhof aan oostzijde van de dorpskom, opgericht in 1896-1897 naar ontwerp van P. Langerock ten behoeve van de nieuwe parochie (1895). Restauratiewerken naar ontwerp van W. Van Dyck aan de gang in 1998.

Georiënteerde bakstenen kruiskerk met gebruik van ijzerzandsteen voor de sokkels van de toren en het koor, verwerking van witte zandsteen voor speklagen, steigergaten en omlijstingen, leien bedaking. De plattegrond omvat een vierkante westtoren, een éénbeukig schip van vijf traveeën, een transept van één travee en een koor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Toren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits geflankeerd door driezijdige doopkapel en halfronde traptoren. Geprofileerde steekboogdeur in spitsboogomlijsting onder omlopende waterlijst, boogveld met patroonheilige in nis met driepasmotief. Overigens ritmerende versneden steunberen en neogotische spitsboogvensters.

Met schijnvoegen gecementeerd interieur. Ziende houten kap met naald, hanenbalk en verankerde spitsboogstijlen op korbelen en consooltjes in het schip, gedrukt houten spitstongewelf in het transept en houten straalgewelf in het lagere koor.

Neogotisch mobilair naar ontwerp van P. Langerock uit de bouwperiode. Geschilderde kruisweg van 1924-1926 en 1934 (eerste en veertiende statie) door H. De Clerck.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 26, Westerlo.
  • VAN ASTEN G., De kruisweg in de parochiekerk Heultje, in Jaarboek 1981 Heemkring Ansfried Westerlo v.z.w..
  • Westerloo, Brochure Jos Sterckx, Westerlo, circa 1908, p. 26-27, gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst.

Auteurs:  Steyaert, Rita