Huurkarne

Tekst van Rijhuis met achterliggende huurkazerne (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4125)

Achter poort eigenaardige voormalige huurkazerne rond drie zijden van vroeger open (?) koer, heden overdekt met plastic golfplaten op ijzeren gebint. Voorheen waarschijnlijk fontein op binnenkoer. Drie bouwlagen, begane grond vernietigd door stapelruimte; eerste verdieping bereikbaar via ijzeren trap en gemeenschappelijk balkon (bepleisterd beton?); tweede verdieping is bereikbaar via houten trap in de woningen. Opmerkelijke gevelconstructie, waarbij ijzeren I-balken (semi-zelfdragende constructie) vanaf de tweede bouwlaag de gevel in diverse vlakken opdelen, en zelf op hardstenen consoles rusten. Gevelvlakken opgevuld (sic) door bepleisterde baksteen. Rechthoekige muuropeningen, enkel uitziende op de binnenkoer.

De woningen zijn slechts een kamer diep, met blinde achtergevel; water, gas en elektriciteit in de woningen. Het complex staat nu eveneens in verbinding met Zirkstraat nummer 34.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek