Neoclassicistisch huis

Neoclassicistisch dubbelhuis van zes traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met aandaken, vermoedelijk 17de- of 18de-eeuwse kern aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Eertijds een brouwerij met voorgebouw van twee bouwlagen met rondboogpoort en dakvensters, achtergebouw onder schilddak en bijgebouwtje aan de achter de tuinen van de Grote Markt lopende Kleine Laak (zie Carte de Westerloo et de ses environs, 1716).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie. Uitwaaierende imitatievoegen op benedenverdieping onder brede puilijst, geprofileerde daklijst en houten kroonlijst op klossen en consoles. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in geprofileerde omlijsting met oren en uitgewerkte sluitsteen. Deels bewaard houtwerk. Rechthoekige deur in beschilderde entablementomljsting. Verankerde zijgevels.

Interieur met stucplafonds uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Tuin met polygonaal bakstenen paviljoentje en ijzeren brug over de Kleine Laak, aansluitend bij het Riet en de Grote Nete.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita