Stoomzagerij

Voormalige stoomzagerij met gebouwen uit het interbellum en bewaarde werktuigen en stoommachine van circa 1900. Ten tijde van het onderzoek vervallen, verwilderd en ontoegankelijk complex met bakstenen fabrieksgebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat) met droogkamers, stoommachine, stoomketel en smidse, ronde schouw, houten loods met zaagmachines en stalen afdak met vakwerkliggers. Beschermd monument als uniek voorbeeld van een zagerij met stoommachine voor de stoomgeneratie en werktuigen van Belgisch fabricaat als illustratie van de nationale technologische ontwikkelingen voor de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum. Bedrijf nog in werking ten tijde van het onderzoek voor de beschermingsprocedure, heden stilgelegd.

Bijhorende woning van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met contrasterende, dubbele banden en lisenen van gele baksteen, aflijnende getande baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen onder I-balken en segmentboogveld.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0294.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita