Huis Draecke

Achter een vernieuwde voorgevel, binnenplaats van één van de gaafst bewaarde patriciërswoningen van de stad; sedert de 15de eeuw bewoond door de ambtenaarsfamilie Draecke; toenmalige hoofdingang aan de Hoogstraatzijde. Wolf Pushinger, een koopman uit Leipzig, kocht het hotel in 1540. Heden is binnenplaats toegankelijk langs een rechthoekige poort met kwarthol profiel op neuten (19de eeuw). Binnenplaats met onregelmatig rechthoekig grondplan, omringd door vleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl met een afgeschuinde sokkel van zandstenen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Westgevel met vermoedelijke huiskapel, opklimmend tot de 15de eeuw, één en een halve verdieping met zes traveeën op eerste en vier op tweede bouwlagen onder zadeldak met een dakkapel. Stenen klooster- en kruiskozijnen met kwarthol geprolileerde negblokken; in eerste travee, onder de zuidelijke bovenbouw, drie gekoppelde spitsboogvormige tweelichten met maaswerk van de vermoedelijke huiskapel uit de 15de eeuw. Korfboogvormige middendeur met sponningsbeloop bekroond door een gebogen zandstenen waterlijst met gestrekte uiteinden. Bolkozijnen en geprofileerde zandstenen omlijsting op de halve verdieping afgelijnd door waterlijsten. Speklagen, steigergaten en muurankers in het gevelvlak. Aan noordzijde lijstgevel van twee bouwlagen met zeven traveeën op eerste en zes op tweede bouwlaag onder zadeldak met dakkapellen (zadeldak) boven tweede en zesde travee, daterend van circa 1550. In vijfde travee deur met rondboogvormige witstenen omlijsting met kwartholprofiel. verbouwde rechthoekige vensters met hier en daar een toegevoegde latei en lekdrempel (19de eeuw) en een ontlastingsboog. Bewaarde muurankers en steigergaten. Sierlijke zeskantige huistoren uit de 16de eeuw met overkragende uitkijk en klokvormige spits (leien) aanleunend tegen noordgevel. De toren telt vijf bouwlagen met sporen van waterlijsten; uitkraging en hoeken zijn gemarkeerd door verweerde zandstenen blokken, kleine rechthoekige beluikte venstertjes met kwarthol geprofileerde negblokken en ontlastingsboogje. Tegen gevelwand een Onze-Lieve-Vrouwebeeld met lichtarm (19de eeuw?). Deze vleugel paalt aan zuidvleugel van het Jordaenshuis in de Reyndersstraat.

Oostvleugel uit de eerste helft van de 16de eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen, bewaarde waterlijsten, steigergaten en muurankers. Gereconstrueerde stenen kruiskozijnen, kloosterkozijn rechts van korfboogvormige deur met kwarthol profiel in eerste travee.

Ten zuiden stijlvolle barokarcade (tweede helft van de 17de eeuw); samengesteld uit arduinen rondbogen met archivolt en sluitstenen, steunend op zeven Toscaanse zuilen met zwellende schacht, verankerde zwikken; kruisgewelven tussen gordelbogen, versierd met bepleisterd stertracé rondom de sleutel. Voor arcade ongelukkige aanbouw van galerij met vergaderzaal op bovenverdieping.

Oude constructie-onderdelen zoals dakgebinten, gesculpteerde en geprofileerde natuurstenen consoles en kruisribgewelven in de kapel, zijn binnen bewaard gebleven.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1899#766: bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van E. Dieltiëns.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek