Hoeve Ronkelhof

Zogenaamd "Ronkelhof", gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats uit de 18de eeuw, mooi gelegen op een helling met resten van een poel in het dal. Overluifelde rechthoekige inrijpoort op de zuidzijde. Ernaast, boerenhuis met één bouwlaag van zeven traveeën en een zadeldak (pannen), uit midden 18de eeuw.

Baksteenbouw met zandstenen plint. Voormalige kruisvensters met sponning en negblokken en een steekboogdeur met kwarthol beloop. Achtergevel voorzien van kleine vierkante venstertjes met diefijzers, twee keldervensters en een zware gootsteen. Zijpuntgevels met vlechtingen en topstuk.

Ten westen, stalvleugel onder zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw doch met verbouwde muuropeningen; zijgevel met vlechtingen en topstuk. Ten noorden, naast de veldpoort, stal voor kleinvee met zadeldak (pannen). Op de oostzijde, langsschuur met zadeldak (pannen) in slechte staat; stijl- en regelwerk met bakstenen voeling en lemen wanden; houten bebording tegen de zijgevel met rechthoekige poort in vakwerk. Gebint met telmerken en ingekerfde initialen en jaartallen, de meeste uit de 19de eeuw behalve op de deurstijl "PD 1798".

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne