Bijgebouwen van Kasteel Terborgt

Tekst van Kasteeldomein Terborgt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41002)

In deze omgeving bevond zich eertijds het sedert 1440 vermelde kasteel ter Borght, leen van het hertogdom Brabant; het 17de-eeuwse slot, waarvan een afbeelding in Le Roy, werd midden 19de eeuw verbouwd en vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Van Ter Borght resten nog enkele sporen: vijvers, grachten en verbouwde aanhorigheden: een éénlaagse baksteenbouw onder zadeldak (pannen), uit de 17de eeuw doch sterk aangepast en met verwerking van hergebruikt materiaal. Beide uiterste traveeën afgelijnd met zandstenen hoekstenen en hierin ook sporen van oorspronkelijke muuropeningen: links, een dubbele bakstenen ontlastingsboog van een platte en een rollaag, en rechts, een behouden zandstenen rondboogdeur met imposten, sleutel en een rechthoekig bovenlicht met tussenstijl, uitspringende latei en een gelijkaardig ontlastingssysteem. Middentravee voorzien van recente vensters en een kopie van deze deur. In de achtergevel, twee halve kruisvensters; zijpuntgevel met vlechtingen.

Eénlaags bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (pannen), mogelijk uit dezelfde tijd. Verbouwde muuropeningen, doch in de zijpuntgevel, vlechtingen, top- en schouderstukken.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Terborgt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/41002 (geraadpleegd op ).