Kasteel van Sterrebeek

Tekst van Kasteeldomein van Sterrebeek (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40931)

Uiterst fraai en strikt privédomein gelegen in de nabijheid van de kerk. Het goed, met een sedert einde 16de eeuw vermeld "speelhuis" wordt in 1747 verworven door bankier J.A. Ories, die er in 1761 en volgende een Louis XV-kasteel laat optrekken, waarvan de bouw wordt toegeschreven aan de Franse architect Servandoni. In 1791 wordt het gekocht door M.J. Plovits, en na nog meermaals van eigenaar te wisselen, wordt het domein in 1908 verworven door M. Despret, die het geheel liet restaureren; heden wordt het bewoond door de familie Sellier de Moranville.

Het kasteel zelf is opgetrokken op een rechthoekig eiland in een symmetrisch aangelegde vijver; bouwjaar 1761 uitgespaard in de windwijzer en naam der bouwheer en jaartal "Ories 1762" geschreven in het fraai hekwerk dat het terras afsluit. Rechthoekig gebouw met twee verdiepingen van vijf traveeën op een laag souterrain, en afgedekt met een schilddak (leien). Voor- en achtergevel gemarkeerd door de licht uitspringende en tussen afgeronde hoeken gevatte middentravee.

Aan de straatkant, een voortuin toegankelijk langs een hek gevat tussen vierkante arduinen pijlers met ingediepte voegen, gedateerd "Anno/ 1722" en met opschrift "Ter/ Linde" aan de tuinzijde (hergebruikt materiaal bij de restauratie van het eerste kwart van de 20ste eeuw); rechts daarvan, tweede toegang tussen arduinen pijlers met vaasbekroning.

De ongeveer half cirkelvormige dienstvleugel die de voortuin afsluit, werd tijdens begin de 20ste eeuw aangepast, gerestaureerd en verrijkt met van elders afkomstig hergebruikt 18de-eeuws materiaal.

Bepleisterde vleugel met één verdieping afgedekt met een mansardedak (leien) voorzien van houten dakkapellen. Poortdoorgang aan de straatkant verrijkt met een arduinen omlijsting (hergebruikt), bekroond met een volute dakkapel en met "Anno 1761" op de poortmakelaar, en aan de parkzijde afgewerkt met een eenvoudige spiegelboogomlijsting met jaartal "1753" op de makelaar (hergebruikt materiaal). Gedenksteen in de zuidoostelijke zijgevel "Mr Despret a renové en 1909/ Le château et le parc de Sterrebeek/ creées en 1761 per Mr Ories", naast een eveneens hergebruikte rondboogpoortomlijsting met bekronende barokke dakkapel. Tweede zijgevel eveneens voorzien van een hergebruikte Louis XV-deur van arduin.

In de erfgevel, vier steekboogpoorten (garages) met uitgewerkte sleutels, steekboogvensters (gecementeerde omlijstingen) en een eerder Louis XVI-getinte deuromlijsting (hergebruikt) en een waterbekken van arduin gedateerd 1761.

Verspreid in het fraai aangelegd park, met eeuwenoude bomen, een rozen- en een moestuin, enkele tuinhuisjes: een oranjerie (einde 18de eeuw) van zeven traveeën onder schilddak (leien) met een spiegelboogdeur van arduin in de zijgevel en rondboogvensters in de langsgevel; een vierkant paviljoentje (Minervatempel, circa 1800) onder tentdak (leien) bij de rozentuin, eveneens voorzien van een arduinen spiegelboogdeur; en, op een verhoging van het terrein ingeplant, een achthoekig empire getint tuinhuisje (eerste kwart 19de eeuw) versierd met reliëfs en met behouden metalen empire-tuinmeubelen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne