Kasteel Ter Meeren en donjon

Tekst van Kasteel Ter Meeren en aanhorigheden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40930)

Genaamd naar de vroegste bezitters, van het einde van de 12de eeuw af vermeld invloedrijke geslacht der Vandermeeren, die het goed behouden tot begin 17de eeuw; een tijdlang eigendom van de familie Maes wordt het goed in 1645 verworven door Ph. Rijckewaert, door wie het langs vererving in 1746 en tot einde 19de eeuw eigendom wordt van de familie de Fierlant.

De huidige gebouwen naar ontwerp van architect J. Schadde, gelegen in een ruim park in de nabijheid van de kerk, dateren hoofdzakelijk van de vergroting van 1865, op de sterk gerestaureerde voormalige slottoren uit de 15de eeuw na. Ingemetselde gedenkstenen: "J.M.G. Aloysius de Gonzaga/ baro de Fierlant me/ posuit XXII martii MDCCCL XV" en "Hoc castellum Ter Meeren/ nuncupatum/ Henricus de Stertbeca excitavit MCXCII/ Mauritius de Ter Meeren Villicus/ ab Bodem Henrico prognatus restituit/ MCMXLV"

In het midden van het park, L-vormig kasteel in neotraditionele stijl met twee verdiepingen en schilddak (leien), doch met erin opgenomen oudere kern.

Aanleunende sterk gerestaureerde donjon met een op bolspits uitlopend tentdak (leien), voorzien van duivengaten. Vierkante toren met drie bouwlagen opgetrokken uit breuksteen (gecementeerde voegen), daterend uit de 15de eeuw. Rechthoekige vensters, een kloosterkozijn, voorts steekboog- en spitsboogvensters resulterend van restauraties. Tegen de zuidoostgevel, kleinere, vierkante traptoren met zadeldak (leien) vermoedelijk daterend uit 16de of 17de eeuw; hoge sokkel in breuksteenbouw voorzien van een rondboogdeur met blind boogveld op consooltjes, bekroond door een arduinen reliƫfsteen. Bovenbouw van baksteen met breukstenen speklagen uitlopend op een trapgevel met gelijkaardig metselwerk en een topstuk met bolbekroning; kleine venstertjes in zandstenen omlijstingen.

Dienstgebouwen in het park, in neotraditionele stijl uit de 19de eeuw. Het dienstgebouw bij de ingang van het goed langs het kerkplein, draagt de jaartallen 1659/1930 en is afkomstig van het kasteel Beaulieu te Machelen; een der beide torens werd daar afgebroken en hier, enigszins gewijzigd, heropgebouwd in 1930.

• COSIJN A. 1926: Sterrebeek, Brussel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne