Pastorie

Tekst van Pastorie van de Sint-Lambertusparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40910)

Gelegen ten zuiden van de kerk, met breukstenen omheiningsmuur. Dubbelhuis van vijf traveeën met mank zadeldak (kunstleien), uit de 18de eeuw, mogelijk met oudere kern, aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw en tijdens de 19de eeuw. Oorspronkelijk slechts één bouwlaag doch achteraan met één verdieping verhoogd in de 19de eeuw. Zandsteenbouw op een met kwarthol profiel afgezette plint.

Voorgevel voorzien van beluikte rechthoekige vensters met sponning, dubbele ontlastingsboogjes van gesinterde baksteen, en eertijds kruiskozijnen. Steekboogdeur in een licht uitstekende omlijsting op neuten, voorzien van door gestrekte tussendorpel verbonden imposten met "Anno/ 1761" en een op krullen eindigende druiplijst.

Voormalige kruisvensters op de begane grond van de achtergevel, en rechthoekige tralievensters in de gecementeerde bovenverdieping; rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel en Sint-Isidorusbeeld(?) ernaast; links, bijkomende travee die slechts de halve breedte van het gebouw beslaat. Oostzijpuntgevel met een steekboogvenster met druiplijst, een rechthoekig zoldervenstertje, sporen van een deur en een recenter bakstenen bijgebouw. Restauratie aan de gang (1971-72).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne